
Zwart is koel (ja, ook cool, maar dat bedoel ik niet). Het is koeler om zwart te dragen in de zomer dan wit… Echt waar!
Geloof het of niet, maar het is beter om zwart te dragen in de zomer. Beter dan wit. Het is wetenschappelijk bewezen en te zien in de natuur. Maar waarom dragen wij dan nog wit in de zomer? Waarom dragen we niet allemaal zwart…?
wit in de zomer, zo wordt ons geleerd
We dragen witte kleding in de zomer omdat we denken dat het ons koel houdt.
Wetenschappelijk gezien: witte kleren weerkaatsen al het zichtbare licht. Witte kleren weerkaatsen eigenlijk alle golflengten van energie. De kleding weerkaatst dus het warme zonlicht en maakt ons niet warmer.
wij zijn warm
Maar wij zijn al warm. Wij zijn zoogdieren en dus warmbloedig. Wij produceren zelf warmte om te bewegen. Zonnestralen maken ons nog warmer dan we al zijn. Fijn als het koud is, maar we kunnen zo ook té warm worden…
wit weerkaatst alle(!) warmte
Witte kleding weerkaatst alle golflengten van energie. Dus ook de warmte die ons lichaam zelf produceert. En ons lichaam zit dichter bij de witte kleding die we dragen dan de zon. Natuurkundig gezien zorgt witte kleding er dus voor dat wij het warmer krijgen.
zwart straalt warmte uit
Zwarte kleren nemen de warmte die je lichaam produceert op in de kleding. En als de kleding al die warmte heeft opgenomen, kan die de warmte door het kleinste denkbare zuchtje wind weer verliezen. Natuurkundig gezien.
niet te strakke kleren
Natuurlijk werkt dit allemaal alleen maar als je niet te strakke kleren draagt. Redelijk losjes om je lichaam is beter, zodat de wind er makkelijk doorheen kan. Bij warm weer is windsnelheid veel belangrijker dan de kleur van kleding. Er is niets beters dan wind om de warmte van je lichaam weg halen.
kleuren en windsnelheid
De wetenschap heeft onderzoek gedaan naar de kleuren van veren en temperatuur bij vogels. Maar ook of de veren plat op het lichaam liggen of donzig waren en meer van het lichaam af stonden. Al die factoren in combinatie met de windsnelheid geven totaal onverwachte resultaten op de temperatuur!
wetenschappelijk onderzoek: als er geen wind is
Wetenschappelijk onderzoek bij vogels bewijst:
geen wind + koud weer + zwarte veren plat op het lichaam: houd de warmte het beste vast.
Maar ook:
geen wind + warm weer + witte donzige veren: laat de warmte het beste ontsnappen. Heel erg logisch, toch? Dit alles wisten we al.
wetenschappelijk onderzoek: als er wél wind is
Maar bij toenemende windsnelheid worden de resultaten van het onderzoek dramatisch anders! Zelfs bij 3 m/s zullen witte donzige veren de meeste hitte in het lichaam vasthouden. De reden waarom pooldieren vaak wit zijn. Het is niet alleen maar camouflage.
Zwarte donzige veren zullen bij meer dan 3 m/s aan wind de warmte het allerbeste van het lichaam af naar buiten toe verwijderen. En ja, zwarte veren plat op het lichaam zullen de warmte het beste blijven vasthouden, hoe hard het ook waait.
Oké, de dieren in de woestijn zijn niet zwart maar een schutkleur die zich aanpast aan de omgeving. Dus tussen niet opvallen en warmtemanagement kiest de natuur voor niet opvallen. Maar denk eens aan de Touaregs. Die gaan al honderden jaren in zwarte wijde kleding door de woestijn.
Dus? Zwarte kleding is koel (en cool)!
Een makkelijke conclusie bij de vraag hoe je de warmte van je lichaam het beste kwijt raakt: een beetje wind om je heen heeft het beste resultaat.
Sta of zit je in de volle zon? Dan is witte, loszittende kleding het beste om niet alle warmte van de zon te absorberen.
Breng je het heetst van de Nederlandse zomers het liefste in de schaduw door? Dan is zwarte kleding het beste om alle warmte van je lichaam kwijt te raken.
Simpel toch? ‘k Wens je een mooie (zwarte) zomer toe… 🙂
PS: Ja, op de foto heb ik eigenlijk verkeerde kleding aan voor in de zon. 😉 Maar dit was een betere foto…
bronnen:
http://io9.gizmodo.com/5903956/the-physics-that-explain-why-you-should-wear-black-this-summer
reacties